Toots Thielemans
Van bij ons, en van de wereld

Tom Ruette,

26 Augustus 2016

Toots Thielemans is een legende van de Belgische jazz met een enorme internationale uitstraling. Die internationale werking manifesteert zich ook in het netwerk van muzikanten waarmee Toots platen heeft opgenomen. Ik ben het muziekarchief ingedoken om zijn internationale netwerk van collega's in kaart te brengen.

Het netwerk van artiesten waarmee Toots Thielemans (geel) platen heeft opgenomen. Belgische muzikanten worden met rode bolletjes getoond. Verplaats de graaf door te slepen zonder een bolletje aan te klikken. Zoom in door te scrollen. Met de muis boven een bolletje blijven hangen toont na een seconde de naam van de artiest. Klikken op een bolletje benadrukt de direct gelinkte artiesten van de gekozen artiest. Bron: Muziekarchief.

Mijn collega's bij het Kunstenpunt kunnen deze graaf in meer detail interpreteren. Ik maak een aantal eerste vaststellingen:

De code waarmee deze visualisatie tot stand is gekomen is vrij beschikbaar via Github.

Het script haalt per plaat van Toots Thielemans de muzikanten op die meewerkten. Elke muzikant wordt zo een knoop in het netwerk, en samenwerken aan een plaat impliceert een connectie in de graaf. Een manuele stap corrigeerde eventuele kleine foutjes in de Muziekarchief data, en voegde ook de Belg/Niet Belg labeling toe. De visualisatie wordt in de browser gerenderd door visjs.